Geld lenen vanuit de bijstand

Het hebben van een bijstandsuitkering is voor veel mensen iets waar ze zich voor schamen. Om iedere maand elk dubbeltje om te moeten draaien is niet iets waar men op zit te wachten. Financiële onzekerheid zorgt namelijk voor strubbelingen in gezinnen en geeft de burger veel stress aan het lijf, iets wat logisch is. Mensen die van een bijstandsuitkering moeten leven proberen vaak wat extra geld bij te verdienen of gaan geld lenen vanuit de bijstand, maar mag dat eigenlijk zomaar en wat zijn de gevaren hiervan?

Lening met een bijstandsuitkering

De meeste gemeentes houden zeer strenge controles erop na, wanneer men een bijstandsuitkering gaat aanvragen. Er wordt helaas nog teveel fraude gepleegd met bijstandsuitkeringen door mensen die moedwillig duizenden euro’s willen bijverdienen naast hun uitkering. Dit mag uiteraard volgens de wet niet. Wanneer je eenmaal in de bijstand terecht gekomen bent is het de bedoeling dat je je gaat houden aan de regels en plichten die bij een bijstandsuitkering horen. Zo dien je een volledig overzicht te geven van je inkomsten en uitgavenpatroon.

Het is daarom af te raden om een lening af te sluiten wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt. Geld lenen vanuit de bijstand is tevens erg gevaarlijk, juist vanwege de strenge controles door de gemeente en Belastingdienst. Een lening sluit je namelijk voor een langere duur af en betekend een extra schuldenlast die ook terugbetaald moet worden. Zeker wanneer je moet leven van de bijstandsnorm is dat niet iets wat je maandelijks kan missen. Wees daarom verstandig en ga geen geld lenen vanuit de bijstand en voorkom hiermee een hoop problemen. Zit het financieel echt helemaal tegen? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om aanvullende bijstand aan te vragen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Uiteraard staat het je wel vrij om familie, vrienden en kennissen te informeren over je financiële perikelen en mag je bij hoge uitzondering een schenking aannemen.