Geldlening vergelijken

Er zijn tegenwoordig veel verschillende leningen te onderscheiden. Het is dan ook geen wonder dat we door de bomen het bos niet meer zien. Leningen krijgen verschillende namen, de ene lening wordt een krediet genoemd terwijl een andere lening weer bekend staat als simpelweg ‘rood staan’. Allemaal verschillende namen voor verschillende leningen. Het wordt hierdoor dan ook erg lastig om leningen te kunnen vergelijken. Dat is erg jammer omdat per lening de rente natuurlijk ook kan verschillen. Het is dan ook zeker de moeite waard om leningen en rentes te vergelijken omdat dit veel geld kan besparen.

Wat zijn leningen?
Een lening is eigenlijks niets meer of minder dan iets meteen hebben met het doel om het later weer terug te kunnen geven. Voor de periode tussen het krijgen en teruggeven betaal je een vergoeding, meestal in de vorm van rente. Het makkelijkste voorbeeld is een geldlening, je krijgt dan bijvoorbeeld €100 op je rekening. De bedoeling is om dit bedrag later weer terug te geven.

Wat is rente?
Rente is de vergoeding die je betaald voor de lening. Vaak is dit een bepaald percentage van het totaalbedrag.  Laten we als voorbeeld een geldlening van €100 nemen met 5% rente per maand. Na 1 maand ben je voor deze lening dan €100 (de hoofdsom) + €5 (5% rente) verschuldigd. Let wel op dat de rente natuurlijk oploopt, in de 2e maand is de hoofdsom namelijk opgelopen tot €105 euro en betaal je dus ietsje meer rente (€5,25). Zo blijven de rentekosten oplopen per maand dat je niet aflost.

Wat voor verschillende soorten leningen hebben we?
Leningen zijn er in principe in ontelbare varianten van ‘rood staan’ en creditcard tot hypotheek zijn het allemaal leningen. Naast de standaard leningen zijn er ook heel veel maatwerk kredieten. Een maatwerk krediet is bijvoorbeeld een speciale lening voor een auto, koelkast of laptop. In sommige gevallen worden deze leningen afgesloten met een bepaalde rentevrije periode, los je binnen deze periode het totaalbedrag af dan hoef je dus geen rente te betalen. Vaak worden deze leningen hierna wel automatisch omgezet in een zogenaamd doorlopend krediet. Ondanks dat de hoofdsom dan afgelost is kan je hier dus over blijven beschikken. Als je het bedrag niet opneemt hoef je hier uiteraard ook geen rente over te betalen. Mocht je het bedrag opnemen dan wordt er wel gewoon rente in rekening gebracht. Een rentevrije lening is dan ook een slimme manier om mensen een krediet aan te bieden.