Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

S
Een startershypotheek is een hypotheekvorm speciaal ontwikkeld voor starters, mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Starters zijn doorgaans jonge mensen die net aan hun carriĆØre begonnen zijn. Ze hebben nog weinig kans gehad om te sparen, hun salaris is nog niet hoog, maar hun vooruitzichten zijn goed. Een huis kopen zonder eigen geld en een laag inkomen is lastig, zeker als de huizenprijzen hoog liggen. Om jonge mensen toch een kans te bieden een eigen huis te kopen, hebben verschillende hypotheekverstrekkers speciale hypotheken voor starters ontwikkeld.

Verschillen met een gewone hypotheek?

Bij een startershypotheek zijn de voorwaarden iets anders. Niet alleen het inkomen van dat moment zal bepalend zijn, er wordt gekeken naar vooruitzichten en carriĆ«rekansen. Het te lenen bedrag ligt vaak hoger. Omdat behalve de aankoopprijs van het huis ook nog kosten (kosten koper, notaris enz.) betaald moeten worden, moet vaak meer geleend worden dan 100% van de executiewaarde, tot 125% van de executiewaarde. Zo’n hypotheek wordt ook wel tophypotheek genoemd.

wat is executiewaarde?

In de beginjaren (vaak de eerste vijf jaar) is de startershypotheek aflossingsvrij. Een aflossingsvrije hypotheek wil zeggen dat alleen de rente voor de lening wordt betaald, er wordt geen deel van de hypotheek afbetaald. Als na enkele jaren het salaris is gestegen kan begonnen worden met aflossen van de lening.
Starterslening

Bij veel gemeenten in Nederland is het mogelijk een starterslening aan te vragen. Lees op de site van de SVN of dit ook mogelijk is in de gemeente waar je een huis wilt kopen. Wil je in aanmerking komen voor een starterslening dan is het een voorwaarde dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt aangevraagd.

Offerte startershypotheek
Verschillende hypotheekaanbieders hebben producten voor starters ontwikkeld. Vraag vrijblijvend een offerte voor een startershypotheek aan en zodat verschillende aanbiedingen krijgt en kunt vergelijken. De voorwaarden en hoogte van de hypotheekrente kunnen nogal eens verschillen.