Flitslening

Een flitslening betreft het soort lening waarbij je te maken hebt met een korte looptijd en een lage leensom. Het gaat hier om kleine bedragen tot enkele honderden euro’s. Over het algemeen geldt voor de looptijd dat je gebonden bent aan aflossing binnen drie maanden. Doordat de looptijd zo kort is, valt deze lening niet onder de regelgeving van bijvoorbeeld de Wet op het financieel toezicht. Voorheen gold dit ook voor de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, maar dit is gewijzigd waardoor de regelgeving ook voor een flitslening zijn aangescherpt. Sinds 2007 is het zelfs mogelijk om minileningen af te sluiten via de SMS of het internet, waardoor het aantal aanbieders enorm is gestegen. Je kunt daardoor goed zelf bepalen welke aanbieder het meest geschikt voor je is.

Woekerpolis

Let hierbij wel op zogenaamde woekeraars, waarbij je als alternatief op de gebruikelijke rentevergoeding van 15%, nu soms tot wel 600% vergoeding in administratie- of behandelingskosten moet betalen bovenop het bedrag dat je leent. Zo kan een flitslening alsnog flink oplopen, terwijl het juist als voordelig zou moeten werken.

Je kunt gebruik maken van een flitslening als je kosten verwacht die je nog niet kunt betalen, omdat deze net vallen voor de eerstvolgende loonuitbetaling. Om deze tussentijd op te vangen, kun je een flitslening gebruiken. Deze kun je dan gelijk terugbetalen, zodra je je loon hebt ontvangen. Op deze manier kan een flitslening net even het verschil maken tussen het wel of niet kunnen betalen van rekeningen. De lening is ook snel weer probleemloos afgelost.