Minilening

Op de financiële markt zijn steeds meer financiële gemak producten te vinden. Denk hierbij met name aan krediet en leen producten- producten waarmee je geld kunt lenen, ‘rood kunt staan’ of een ‘voorschotje’ mee kunt krijgen. Een minilening zogezegd. Doordat deze markt zo weelderig bloeit is een aantal jaar geleden het BKR in het leven geroepen met als doel de financiële verplichtingen van consumenten ‘in check’ te houden. Dit is voor de bescherming van zowel consument als geldverstrekker. Beide partijen kunnen namelijk in de problemen komen als de consument zijn financiële verplichting niet na kan komen.

Echter, leningen onder de 500 euro hoeven niet bij het BKR aangemeld te worden en dus is er een gat in de markt ontstaan die al gauw gevuld is door credit cards, ‘rood’ staan op de rekening courant en het zogenaamde mini krediet of minilening product.

Hoe zit een mini lening in elkaar?

Een mini lening of mini krediet is een financieel product dat over is komen waaien uit de Verenigde Staten. Je kunt bij het BKR geregistreerd staan, reeds meerdere leningen hebben lopen en toch is het mogelijk een mini krediet te krijgen. De doelgroep van minileningen zijn mensen die aan het einde van hun geld net iets meer maand over hebben en dus wat geld moeten hebben om hun volgende loon te overbruggen.

Wat voor soorten zijn er?

Mini leningen zijn er in varianten waarbij in sommige gevallen geen rente wordt berekend, maar wel een ‘administratie tarief’. De meeste verstrekkers van minikredieten zitten tegenwoordig online, en met een paar klikken van je muis kun je tegenwoordig een mini lening aanvragen via het internet. In sommige gevallen kan het zelfs via een SMS bericht.

De aanvraagtijd is in tegenstelling tot andere kredieten bijzonder kort, vaak maar een paar minuten. Ze hebben wel een aantal gegevens van je nodig, zoals identificatie (kopie paspoort) en je naam, adres en woonplaats gegevens, maar voor de rest is het proces snel, pijnloos en eenvoudig. Je kunt zonder BKR toetsing in de meeste gevallen en bij de meeste geldverstrekkers tot 750 euro lenen, en alles daarboven wordt vaak wel bij het BKR getoetst. Dus snel 1000 euro lenen is via deze weg niet mogelijk.

Hoe zit het met afbetalen?

Een mini lening loopt in tegenstelling tot de meeste kredieten niet over een aantal jaar, maar over een aantal dagen. In sommige gevallen kun je voor 15 dagen een mini krediet krijgen, in andere gevallen loopt de minilening over 30 dagen. In bepaalde situaties kan de terugbetaaltermijn wat opgerekt worden, maar hier staan pittige kosten tegenover die het vaak niet de moeite waard maken een minilening aan te vragen.

Zoals gezegd moet je de minilening zonder BKR toetsing ook weer snel terug betalen, vaak binnen de hierboven genoemde 30 dagen. Dit betekent dat je er heel erg zeker van moet zijn dat je over 30 dagen dat geld ook weer hebt zodat je het kunt aflossen. Een ding staat namelijk voorop: de geldverstrekker zal het niet erg vinden als je het niet hebt, want zodra je de terugbetaal deadline mist komt er boete op boete op boete, waardoor minikredieten een lucratieve handel worden voor de geldverstrekker. En maak je geen zorgen- ze weten je te vinden!

Begon je zo wellicht met een minilening van 500 euro, aan het einde van de rit kun je met een minikrediet opgescheept zitten van ruim 1000 euro! Als je dus niet zeker weet of je aan het einde van de termijn het geld hebt om de minilening af te betalen, doe het dan niet. Snel 1000 euro lenen om je kosten van een minilening te kunnen betalen is water naar de zee dragen.

Voor- en nadelen minilening

Een minikrediet is een prachtig product als je zeker weet dat je aan het einde van de 15 dagen of 30 dagen ook het geld hebt om de lening af te betalen. Heb je dat niet, reken dan op hoge boetes, extra administratie kosten en leenrentes die lijken te verdriedubbelen.

Een groot voordeel is echter dat een minilening erg snel is; de aanvraagprocedure is meestal online en duurt zelden langer dan een paar minuten. Daarbij staat het geld al vaak binnen een aantal minuten op je rekening en kun je er direct gebruik van maken. Binnen een maand of 15 dagen betaal je het geld vervolgens weer terug, en jij bent uit de brand geholpen.

Als een tijdelijke oplossing voor kastekort aan het einde van de maand is de minilening een prima product. Hou je echter wel aan de spelregels omdat de kosten (boetes e.d.) al snel uit de hand kunnen lopen.