Persoonlijke lening

Wanneer je een Persoonlijke lening afsluit, zul je het bedrag wat je aanvraagt in één keer krijgen uitbetaald. Vervolgens zul je als lener in een vaststaand aantal termijnen dit bedrag moeten terugbetalen. Over het algemeen betreft het hierbij maandelijkse termijnen, waarbij je een deel van het aflossingscomponent terug betaald in combinatie met een rentebedrag over de restschuld. Vooraf worden de looptijd van de Persoonlijke lening en de rente die hierover moet worden voldaan, vastgelegd in een leenovereenkomst. Deze kan over het algemeen niet worden gewijzigd tijdens de duur van de looptijd. Je weet dus precies waar je aan vast zit en wat je kunt verwachten.

Aflossing

Bij een Persoonlijke lening is het niet mogelijk om eventueel reeds afgelost saldo weer opnieuw op te nemen. Dit is wel mogelijk bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Je leent een bepaald bedrag en voldoet hiervan de aflossing en rente. Zolang dit niet is afbetaald, kun je vaak niet opnieuw geld opnemen. Je betaalt voor een Persoonlijke lening vaak meer rentevergoeding dan bij een hypothecaire lening, omdat je er geen zekerheid in betaling tegenover kunt stellen. Je betaalt echter minder rente dan wanneer je kiest voor een doorlopend krediet.

Het voordeel van een Persoonlijke lening is dat deze lening niet onderhevig is aan rentestijgingen. Mocht hier sprake van zijn, dan zal deze stijging van de rente geen invloed kunnen uitoefenen op de Persoonlijke lening. Dit is vooraf immers vastgelegd en blijft ongewijzigd. Bij een lening met doorlopend krediet zal de rente die je moet betalen wel stijgen.